WVS ondertekent Taalakkoord De6

Gisteren heeft WVS samen met zes West-Brabantse gemeenten en veertien andere betrokken organisaties in de bibliotheek van Roosendaal het Taalakkoord De6 ‘Meedoen met taal’ ondertekend. De komende vijf jaar gaan we laaggeletterdheid (én de bijbehorende taboes) samen te lijf. Dit doen we met behulp van taalambassadeurs, taalhuizen, taalnetwerken en meer.

Week van de Alfabetisering

Dat de ondertekening plaatsvond op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering is geen toeval. Met dit initiatief schenkt Stichting Lezen & Schrijven (extra) aandacht aan laaggeletterdheid. Heel deze week worden in Nederland taal- en rekenactiviteiten georganiseerd. Ook WVS doet daaraan mee. Want wist je dat 1 op de 6 Nederlanders moeite heeft met lezen, schrijven of rekenen? “Voor deze mensen is de wereld om hen heen soms lastig,” stelt de Roosendaalse wethouder René van Ginderen. “Want bij vrijwel alles wat we tegenwoordig doen, is taal nodig. Daardoor kunnen laaggeletterden zich buitengesloten voelen of zelfs schamen.”

Handen ineen

Het doel van de samenwerking is om deze mensen beter te bereiken, maar ook om hen te laten weten hoe de overheid kan helpen. Door de handen ineen te slaan en afspraken vast te leggen in het Taalakkoord, pakken we laaggeletterdheid aan samen met de gevolgen daarvan én de bijbehorende taboes. Iedere deelnemende organisatie draagt hieraan bij vanuit eigen vakgebieden en ervaringen. WVS heeft zich aan de ondertekening gecommitteerd om laaggeletterdheid terug te dringen binnen de organisatie.

Contactgegevens

Ken je iemand die laaggeletterd is en kan diegene wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Taalhuis Etten-Leur (via telefoonnummer 076 504 5200 of e-mailadres info@nieuwenobelaer.nl) of Taalpunten Roosendaal en overige gemeenten (via telefoonnummer 0165 552080 of e-mailadres info@bibliotheekvannu.nl). WVS-medewerkers met taalproblemen kunnen terecht bij Paulien Hoedt, coördinator Opleidingen.