Wie bij de Brede Welzijnsinstelling (BWI) in Hoogerheide binnenloopt, wordt sinds kort onthaald door de Surinaamse zonnestraal Sharmila. Na jaren van ziekte en herstel zit haar carrière inmiddels weer in de lift en is ze zielsgelukkig met haar werkervaringsplek als receptioniste en gastvrouw. “Ik wil andere mensen ook inspireren om uit de negatieve spiraal van ziekzijn te komen en te ontdekken wat nog wél kan! Werken doet een mens zo goed.”
Sharmila’s wereld stortte in elkaar toen ze in 2009 ontdekte dat ze kanker had. Als alleenstaande moeder met weinig familie in Nederland had ze geen idee hoe ze zich hier doorheen zou slaan, maar dát ze het zou redden, wist ze zeker. “Het was een soort oerinstinct. Ik dacht steeds: ik knok me hier doorheen voor mijn dochter.” Altijd kerngezond geweest en met veel plezier werkzaam in de thuiszorg, was Sharmila nu degene die hulp nodig had. “Ik stond ineens aan de andere kant van het verhaal. Mijn oud-collega’s moesten mij nu komen helpen. Daar ben ik ze nog tot op de dag van vandaag superdankbaar voor.”
Opbouwen
Toen Sharmila weer voldoende op krachten was om zich te gaan oriënteren op de arbeidsmarkt, wist ze vrijwel meteen dat ze graag met mensen aan de slag wilde. “Contact maken en iemand op weg helpen, dat past bij me. Al was ik door mijn ziekteproces wel een stuk meer op mezelf geworden en flink wat vertrouwen kwijtgeraakt. Dat heb ik hier bij BWI echt weer kunnen opbouwen,” vertelt ze trots. Leidinggevende Nick Jansen is blij dat te horen. “Sharmila is in de afgelopen maanden echt gegroeid in haar functie én als persoon. We vinden het als organisatie belangrijk om mensen in ons werkgebied kansen te bieden en te ondersteunen. Zo’n praktische opstap en gelegenheid tot werkervaring kan net het verschil maken voor iemand. En wij zijn natuurlijk ook echt geholpen met haar hulp aan onze balie.”
Lekker bezig
Het was wel even schakelen voor Sharmila toen ze weer aan het werk ging; een nieuw team en nieuwe taken leren kennen, de hele dag in de weer met klanten, met moderne computerprogramma’s werken. “Soms kom ik afgepeigerd thuis, maar het is het zo waard! Als je eenmaal een tijd uit de running bent, word je onzeker over jezelf. Hier heb ik ontdekt dat ik veel meer kan dan ik dacht. Ik ben zo lekker bezig dat ik vergeet dat ik ziek ben,” licht ze stralend toe.
Opstap naar werk
Inmiddels bouwt Sharmila drie dagen in de week aan haar werkritme en werknemersvaardigheden en kan ze niet wachten om een duurzame job te bemachtigen. Onlangs behaalde ze via WVS zelfs een mbo-praktijkverklaring Assistent Dienstverlening en Zorg voor haar bewezen vakvaardigheden bij BWI. Een officieel papiertje waarmee ze nog sterker op de arbeidsmarkt staat. “Mijn leerwerktraject bij BWI is met 6 maanden verlengd, dus ik blijf nog even. Nog genoeg te leren hier!” zegt ze enthousiast. “Het is zo fijn dat er instanties als WVS en ISD Brabantse Wal bestaan. Zij leggen de contacten met werkgevers, helpen je groeien en denken mee in mogelijkheden. Dat heb je echt nodig als je zo ver van de arbeidsmarkt afstaat na ziekte. Zonder dat extra opstapje naar werk, was ik hier nooit gekomen. Mooi, toch?”