Gezamenlijk groeien in groen

Gezien de huidige arbeidsmarktkrapte is het meer dan ooit tijd om samen te zaaien voor de toekomst. Bij WVS Groen nemen we dat bijna letterlijk. We slaan namelijk sinds dit jaar officieel de handen ineen met regionale groen-werkgevers, onderwijs en ketenpartners. Met een gedeelde verantwoordelijkheid en gezamenlijke aanpak gaan we samen jaarlijks 80 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen groeien naar werk via de leerroute Groen.

Sinds de komst van de Participatiewet ligt de focus van WVS al lang niet meer enkel op het bieden van duurzame werkplekken als vangnet. Steeds meer richten we ons ook op het praktisch ontwikkelen van mensen naar werk in de reguliere sector. De eerste vraag bij elke nieuwe instromende kandidaat is nu: hoe kunnen we jouw werknemers- en vakvaardigheden zo laten groeien dat jij succesvol de stap naar een job bij een regionale werkgever kunt maken? Iedere kandidaat stapt een ontwikkeltraject in dat is gekoppeld aan een vakgerichte leerroute; logistiek, schoonmaak, post & pakket, horeca of groen. Stuk voor stuk sectoren waar in deze regio veel vraag naar personeel in is.

De basics

In de ontwikkeltrajecten werken we nauw samen met onze partners Werkplein en ISD Brabantse Wal, maar ook met werkgevers en praktijk- en voortgezet speciaal onderwijs. Voor mijn bedrijfsonderdeel WVS Groen houdt dat bijvoorbeeld concreet in dat we dit jaar samen 80 kandidaten een opstap gaan bieden naar een baan in de reguliere sector. Je moet hierbij denken aan mensen die nu in een uitkeringssituatie verkeren. Of aan jongeren die in de laatste fase van hun praktijk- of voortgezet speciaal onderwijs zitten. We helpen mensen in 6 maanden tijd een werkritme opbouwen en groeien in werknemersvaardigheden als communicatie en zelfstandigheid. En we leren ze de essentiële basis van het groenonderhoud door een combinatie van theorie- en praktijkles. Die combinatie werknemers- en vakvaardigheden maakt de kandidaat weer arbeidsfit.

Ontwikkeltraject Groen

In de eerste periode van het ontwikkeltraject is een kandidaat onder de hoede van WVS. Hij of zij draait mee met speciaal getrainde praktijkopleiders en professionals in het groenvak op een van onze bedrijfsschoollocaties; zoals bijvoorbeeld die bij het Elisabethklooster in Roosendaal. Daarna gaat de kandidaat begeleid aan de slag bij een aangesloten regulier groenbedrijf in de regio. Als kandidaten goed presteren en zelf ambities hebben om zich verder te ontwikkelen in het vak, biedt dat groenbedrijf ook instroommogelijkheid naar een baan. Het is een heel laagdrempelige en praktijkgerichte manier om kennis te maken met het vakgebied en aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt.

Gepersonaliseerde reis

Als na 6 maanden blijkt dat een kandidaat wat meer tijd nodig heeft om die aansluiting te maken, dan kunnen we het ontwikkeltraject verlengen met een tijdelijke interne werkplek. Een andere ontdekking na het ontwikkeltraject kan overigens ook zijn dat de kandidaat toch beter tot zijn recht blijkt te komen in een werkomgeving waar altijd extra begeleiding en ondersteuning is. In dat geval biedt WVS een baan als vangnet. Zo voorkomen we samen met de ketenpartners dat mensen opnieuw afhankelijk worden van een uitkering. Eigenlijk kun je zo’n ontwikkeltraject dus zien als een gepersonaliseerde reis naar werk. Voor iedere deelnemer zijn de tussenstops maatwerk en is de bestemming uniek. Na succesvolle afronding van het ontwikkeltraject heeft een kandidaat sowieso waardevolle werkervaring opgedaan én grote kans op een baan. Wie samen zaait, zal oogsten!