De laatste 50 jaar is er op politiek en maatschappelijk gebied veel veranderd in Nederland. We zijn anders gaan denken over gelijke kansen voor mensen met een beperking, het sociale zekerheidstelsel ging op de schop en overheidstaken werden overgeheveld naar gemeenten… Om maar iets te noemen. Ook bij WVS stond de verandertrein niet stil.
Toen onze spreekwoordelijke stoomlocomotief bij het eerste station vertrok, heette WVS nog het Werkvoorzieningsschap West Noord-Brabant. Maar medewerkers voorzien van werk was zeker niet het enige wat we deden. Je kunt het je nu misschien niet meer voorstellen, maar in onze prille beginjaren was er ook veel aandacht voor zogeheten vormingsactiviteiten. Zo gaven we kooklessen en kregen medewerkers lichamelijke opvoeding. Toen er later een meer bedrijfsmatige aanpak kwam, lag de focus steeds meer op werknemers- en vakvaardigheden.
Ook op organisatorisch vlak gebeurde er veel: nieuwe en betere panden werden in gebruik genomen, processen werden efficiënter ingericht en de lat voor productieaantallen werd hoger gelegd.
De laatste jaren raast de WVS-trein goed door. Na de komst van de Participatiewet in 2015 wijzigde onze koers. We gingen van werkvoorziening naar leerwerkbedrijf, om vervolgens met volle kracht vooruit af te stomen op een nieuwe bestemming als sociaal ontwikkelbedrijf. Samen met onze ketenpartners ISD Brabantse Wal en Werkplein stropen we nu onze mouwen op om zoveel mogelijk werkzoekenden te helpen in hun ontwikkeling naar een passende baan.
Natuurlijk gebeurde er nog veel meer in die 50 jaar WVS. De belangrijkste gebeurtenissen op weg naar deze magische mijlpaal hebben we voor je in een tijdlijn gezet. Uiteraard zou een jaarverslag geen jaarverslag zijn zonder de nodige sociale en financiële resultaten, dus die hebben we ook weer verzameld. Maar reis je eerst met ons mee?
WVS opent haar deuren! Begin 1974 telt WVS - dat dan nog het Werkvoorzieningsschap heet en in de volksmond al snel 't Schap zal worden genoemd - zo’n 1.100 medewerkers, verspreid over zes vestigingen:
De Participatiewet is al een aantal jaren in de maak, maar gaat op 1 januari 2015 echt in. Deze wet vervangt de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), de Wet werk en bijstand (WWB) en een deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Het uitgangspunt is dat iedereen naar vermogen deelneemt, oftewel participeert, aan de samenleving en zoveel mogelijk in het eigen onderhoud voorziet.
Het voornaamste doel van de Participatiewet is om meer mensen aan werk te helpen, ook mensen met een arbeidsbeperking. De gemeenten ondersteunen en begeleiden mensen bij het vinden van werk. Ook bieden ze inkomensondersteuning met bijstand aan mensen die geen of onvoldoende inkomen hebben. Door de nieuwe wet wordt de instroom in de sociale werkvoorziening afgebouwd en nemen de rijksbijdragen af. Hierdoor is het nodig dat we onderzoeken welke impact dit heeft op de WVS-groep en welke rol we hebben bij de uitvoering van deze wet.Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.