.

Na succes leerroute logistiek nu ook leerroute productie

Na maandenlange inspanning werd vandaag, maandag 2 december 2019, de nieuwe leerroute productie feestelijk geopend. In aanwezigheid van alle trotse initiatiefnemers, vijf participanten en de klantmanagers van het Werkplein Hart van West-Brabant, knipte onze directeur officieel het lintje door.

Simulatie productieomgeving

Deelnemers van de leerroute logistiek demonstreerden de nagebootste productiehal alvast. Voor de realisatie van de nieuwe werkomgeving hebben we hulp uit allerlei hoeken gehad. Dankzij klanten en collega’s konden we het benodigd materiaal verzamelen, zoals flessen om te bestickeren en dozen om in te pakken. In tegenstelling tot de productieafdelingen van WVS, is de simulatie een van reguliere bedrijven afgeleide setting. Het verschil? Er zijn geen daadwerkelijke klanten aan verbonden. Als er tijdens het productieproces iets fout gaat, heeft dat dus geen vervelende consequenties voor een afnemer.

Deelnemers van de leerroute logistiek demonstreerden de leerroute productie alvast.Werken aan ontwikkeling

Dat geeft deelnemers van de productieleerroute alle ruimte om te oefenen met stickerwerk, inpakwerkzaamheden en (de)montage. Zo kunnen zij hun vaardigheden ontplooien en tegelijkertijd wennen aan een werkomgeving. We geven ze concrete werkopdrachten, zodat ze ook leren omgaan met werkdruk. Omdat de hal is gebouwd in de loods waar ook de logistieke leerroute is, kunnen we makkelijk switchen als blijkt dat een deelnemer beter in een logistieke werkomgeving uit de verf komt (of andersom).

Voor alle niveaus

Het concept leerroute is enthousiast ontvangen door gemeenten én bedrijven. Ook participanten zijn tevreden en geven na afloop stuk voor stuk aan dat ze gegroeid zijn. Onze leerroutes zijn bedoeld om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – of dat nu mensen met een bijstandsuitkering, arbeidsbeperkten of statushouders zijn – te helpen in hun reis naar zo regulier mogelijk werk. Maar in de gesimuleerde productiehal kunnen op termijn ook nieuwe productieassistenten en werkleiders aan hun ontwikkeling werken, bijvoorbeeld met het observeren en coachen van medewerkers en Lean-trainingen.

De leerroute duurt maximaal zes maanden. Na afronding gaat het WerkgeversServicepunt aan de slag met het vinden van een passende, reguliere productiewerkplek. Maar zover is het nog niet; de eerste échte deelnemers moeten nog beginnen. Wordt vervolgd!