Vaarwel tegen dichtgetikte vacatures met keiharde eisenlijstjes

Werkgevers met een openstaande vacature moeten zelf momenteel haast solliciteren bij hun potentiële medewerkers. De omgekeerde wereld natuurlijk, maar wel de realiteit wanneer de vraag naar personeel zo hoog is als nu. Als ondernemer is de kans groot dat je maandenlang achter het net vist terwijl het werk zich opstapelt. Ik zie daar kansen genoeg voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit is het moment om als werkgever je zoekcriteria te verbreden en de stap naar inclusief werkgeverschap te maken. Je gaat me namelijk niet vertellen dat er tussen al die duizenden mensen die thuis zitten, niemand gevonden kan worden die aan jouw profiel voldoet. Of eraan zou kunnen voldoen met de juiste ondersteuning. Sterker nog… ik denk dat we überhaupt af moeten van die dichtgetikte vacatures met keiharde eisenlijstjes en functieprofielen. Daarmee sluit je bij voorbaat al zoveel waardevolle mensen uit. Beter vertrekken we vanuit de werkzaamheden die er liggen en zoeken we naar mogelijkheden waarop we die kunnen laten uitvoeren door iemand die wil en beschikbaar is.

Behoefte van de ondernemer
Best een spannende stap om als werkgever om zo naar werving te gaan kijken. Het zou je ervan kunnen weerhouden om buiten de gebaande paden naar personeel te zoeken. Zonde! Want de grap is dat je dat allemaal helemaal niet alleen hoeft uit te zoeken en doen. Daar kunnen organisaties als WVS je prima bij helpen. Vanuit mijn functie als projectleider werkgeversdienstverlening bij WVS is dat mijn grote missie; me samen met onze gemeentelijke arbeidspartners inleven in wat jij als ondernemer nodig hebt om mensen aan de zijlijn een kans te bieden. Door met bedrijven in gesprek te gaan, ontdekken we waar de behoefte ligt, leer je elkaar kennen en bouw je een band met elkaar op. Met die basis is de kans het grootst dat er een goede match gemaakt kan worden.

Ondersteuning op locatie
Mooi praktijkvoorbeeld daarvan is de samenwerking die we hebben met een bekende Brabantse supermarkt. In een van hun filialen is een kandidaat van Werkplein Hart van West-Brabant gestart met ondersteuning van een WVS-jobcoach. Onze jobcoach zorgt ervoor dat de overgang naar de nieuwe werkomgeving soepel verloopt en begeleidt de kandidaat in het aanhaken bij het werkniveau van de klant. Dat doen we door middel van tweewekelijkse gesprekken, met concrete werkopdrachten en door zelf af en toe mee te draaien met de kandidaat op de werkvloer. Net dat beetje extra persoonlijke aandacht die de leidinggevende op de werkvloer vaak niet kan bieden omdat hij de specifieke kennis of simpelweg de tijd niet heeft. Voor ons is dat werken met mensen in arbeidscontext al jaren onze core business, alleen nu doen we dat ook ter ondersteuning op locatie bij de klant.

Kennisdeling met gunfactor
Een andere manier waarop we als WVS aan kennisdeling en ondersteuning van inclusief werkgeverschap in onze regio doen, is via het West-Brabantse zakelijke netwerk MetWerk. Alle ondernemers, overheidsinstellingen en partners die daarbij aangesloten zijn, hebben een sociaal hart en gaan heel concreet arbeidskansen creëren binnen hun eigen organisatie. Het is nog een jong netwerk, maar er heerst nu al een hoge gunfactor onderling, we willen allemaal leren hoe het beter kan én de drempel om elkaar te bellen met een hulpvraag is heel laag. Met inspirerende live contactmomenten en relevante seminars ben je als deelnemer actief betrokken en blijft het onderwerp on top of mind. En zeg nou zelf…Hoe korter de lijntjes tussen mensen die het zelfde doel willen bereiken, hoe beter toch?

En pssst….Ben jij een ondernemer of HR-professional bij een organisatie die wel wil, maar geen idee heeft hoe je begint met inclusief werkgeverschap? Laat me je bijpraten over wat er mogelijk is en samen kijken wat bij je past. Stuur me een mailtje (aogier@wvs.nl ) en we maken een vrijblijvende afspraak.

Recente berichten